De Classic Aeron, remastered of refurbished. Wat zijn de verschillen?

Verschillen Remastered Aeron en Classic Aeron

Er zijn veel redenen te bedenken waarom fabrikant Herman Miller en medeontwerper John Chadwick het toch tijd vonden om de iconische Aeron opnieuw onder de loep te nemen en waar nodig te vernieuwen.

Dat leidde in 2017 tot het op de markt brengen van de geremasterde versie van de klassieker. Dat is niet alleen marketingtechnisch een behoorlijk slimme zet, maar komt vooral voort uit het feit dat tijden veranderen; er is steeds meer kennis over ergonomie, sommige materialen worden schaarser en met behulp van technologie kunnen we nu op andere manieren produceren dan een halve eeuw geleden.

Bovendien is ook de behoefte van gebruikers veranderd. We zitten per dag langer op een bureaustoel, werken vaak uitsluitend met computers en andere devices, en kruipen ook in onze vrije tijd nog achter de computer (om te gamen bijvoorbeeld).

De opvallendste veranderingen op een rij: 

  1. De bediening
  2. De bekleding
  3. De rugsteun
  4. De armsteun 
  5. Het kantelmechanisme 
  6. Het onderstel
  7. De kleur

1. Bediening: hendel wordt draaiknop

Areon remastered vs classic tilt

De klassieke versie heeft aan de linkerkant twee hendels waarmee je het kantelen (neig) van de stoel kunt instellen; een hendel voor het naar voren kantelen en een hendel voor het naar achter kantelen van de stoel. Deze twee hendels zijn vervangen door een draaiknop die eenvoudiger en intuïtiever te bedienen is. Overigens kan de stoel nu ook iets verder voorwaarts gekanteld worden. 

2. Bekleding: stug waar het moet, minder stug waar het kan

kleding stof De Classic Aeron, remastered of refurbished

De bekleding van de remastered Aeron is fijner van structuur, waardoor de stoel nog comfortabeler aanvoelt en nog beter ventileert.

Maar de grootste verandering van de bekleding is nauwelijks zichtbaar. Nieuwe productietechnieken hebben het namelijk mogelijk gemaakt om de bekleding op sommige plekken wat meer, en andere plekken wat minder stugheid mee te geven, zodat die daar wat meer veert en dus minder druk geeft. Dit is onder andere het geval bij de schouderbladen in de rugleuning en bij de zitbotten in de zitting. Andere gedeeltes zijn juist stugger om meer steun te geven, maar ook om te voorkomen dat de stoel gaat uithangen (iets wat bij goedkopere bureaustoelen vaak het geval is).

Bij Herman Miller heeft deze nieuwe bekleding de geregistreerde handelsnaam 8Z Pellicle® meegekregen omdat de rugleuning en zitting in acht verschillende zones zijn verdeeld, die drie variaties van stugheid hebben. De bekleding van de Classic heeft geen acht zones, maar wel al de geregistreerde handelsnaam Pellicle®.

3. Rugsteun: ook ónder de onderrug

De Classic Aeron, remastered of refurbished Rugsteun: ook ónder de onderrug

De Classic Aeron heeft een verstelbaar schuimrubber kussen aan de achterkant van de rugleuning dat extra steun geeft aan de onderrug. Dit kussen is in de Remastered Aeron vervangen door een plastic rugsteun die specifiek steun geeft aan de wervelkolom van de onderrug (de lumbale wervelkolom).
De PostureFit, de uitgebreide wervelsteunoptie, is ook aangepast. De PostureFit heeft twee individuele pads gekregen om ook extra steun te geven aan het gedeelte onder de onderrug; het heiligbeen oftewel de sacrale wervelkolom. Deze nieuwe PostureFit optie wordt aangeduid met PostureFit SL (sacrale en lumbale).

4. Armsteun: aanpasbaar aan houding

Areon Remastered Armsteun: aanpasbaar aan houding

De armsteun van de Aeron was al in twee richtingen te verstellen. Natuurlijk kon en kan de steun omhoog en omlaag, maar ook zijwaarts van binnen en buiten. Dit heb je nodig om de armsteunen op je postuur aan te passen.
De derde en nieuwe optie is dat de armsteun van de geremasterde versie ook naar voor en achter verstelbaar is, waardoor de armsteunen ook aangepast kunnen worden aan je houding.

5. Kantelmechanisme: soepeler en moderner

Areon remastered vs classic Kantelmechanisme: soepeler en moderner

Het kantelmechanisme, de bak onder de zitting, is slanker geworden waardoor de stoel een nog modernere uitstraling krijgt. Door het nieuw ontworpen mechanisme kantelt de stoel nu bovendien nog soepeler van voor naar achter. Ook de hoek van het frame is licht (1,8 graden) naar voren aangepast, zodat de stoel ook een rechte houding goed ondersteunt.

6. Onderstel: minder zwaar

Areon Remastered Onderstel: minder zwaar

De vormgeving van het onderstel is subtiel aangepast. De grootste verandering is dat het donkere onderstel niet meer van aluminium is gemaakt. Daardoor is de stoel lichter qua gewicht geworden.

7. Kleur: chique mineral, grafiet en carbon

De Classic Aeron, remastered of refurbished. Wat zijn de verschillen?

De Remastered Aeron is in drie chique kleuren te verkrijgen. De kleuren van de nieuwe Aeron zijn iets aangepast ten opzichte van de oude versie. Het zwart is minder donker en er is een nieuwe kleur grijs – mineral (bijna parelmoer) – geïntroduceerd. De kleur van de zwarte stoel is ‘grafiet’ gedoopt en van de donkergrijze stoel ‘carbon’.

Wat is een refurbished Aeron?

Refurbished is een term die de laatste jaren vaak opduikt, vooral bij de verkoop van gebruikte telefoons. Het betekent dat een product schoongemaakt is en technisch nagekeken, en dat indien nodig kapotte of niet (goed) werkende onderdelen zijn vervangen.
Een refurbished Aeron is dus een gebruikte Aeron die is schoongemaakt en technisch is nagekeken. Eventueel is bijvoorbeeld de gasveer of een armleuning vervangen. Overigens is dit voor Ideo geheel vanzelfsprekend en refurbishen wij al onze gebruikte designmeubelen.

Eerlijk is eerlijk; een kapotte gasveer of (arm)leuning komen wij zelden tegen. De Aeron bureaustoel is van zo’n goede kwaliteit dat schoonmaken vaak al voldoende is.  

Gerelateerde Artikelen

De Meest Iconische Design Bureaustoelen
Bureaustoelen

De Meest Iconische Design Bureaustoelen

Sinds de tijd waarin de eerste bureaustoelen het levenslicht zagen – Charles Darwin bevestigde in 1840 wielen onder zijn stoel om zich makkelijker door zijn

Onze website maakt gebruik van cookies om u de beste webervaring te garanderen.