Search
Close this search box.

IJzersterk design van Eames tot Newson

Wie design in huis wil halen, wie gaat voor de charme van gebruikte design meubelen en lampen, gemaakt door internationaal bekende ontwerpers, wie houdt van de designklassiekers kan zijn hart ophalen bij IDEO. In Berkel en Rodenrijs, onder de rook van Rotterdam, biedt IDEO Design een groot aanbod van tweedehands design meubels voor interieur en kantoorinrichting.

Het was de iconische bureaustoel van Charles en Ray Eames, ontworpen in de jaren vijftig, waarmee mijn vader begin jaren negentig zijn verzameling tweedehands design meubels begon. Als inkoper van meubilair bij de overheid was hij erachter gekomen hoeveel mooie stoelen er zijn ontworpen en zo kwam hij op het idee een stoelenmuseum te beginnen.

Uit dat idee ontstond een jaar of zeven later IDEO. Mijn vaders hobby werd mijn bedrijf in gebruikte meubels van bekende designers. Het museum is er overigens nooit gekomen.

Want wat te doen als je een museum wilt openen? Dan verzamel je een collectie bij elkaar. De stoelen die mijn vader kocht, kwamen vaak als set van vier ons Haagse huis binnen. Dat stond dan ook binnen de kortste keren vol met alle mogelijke uitvoeringen van de Eames-stoel en andere meubelstukken van gerenommeerde designers, tot aan mijn slaapkamer toe.

Voor zijn ooit-te-realiseren museum had mijn vader vaak drie stoelen te veel; aan een enkel exemplaar van een ontwerp had hij voldoende om een overzicht van designklassiekers te maken. Hij begon – met mijn hulp – zijn overschot aan zitmeubels te verkopen. Die tak van sport won het uiteindelijk van de museumdroom. 

Corbusier lc4 chaise lounge
LC4 Chaise Longue

Intussen sliep ik al jaren tussen het design en was besmet geraakt. Mijn droom werd het om bij elke stoel in het boek ‘1000 Chairs’ – een overzicht van 200 jaar stoeldesign van zo’n 400 ontwerpers – een kruisje te kunnen zetten: heb ik, heb ik. Hoewel uiteindelijk niet voor de heb, maar om liefhebbers van design meubels tegen een mooie prijs een klassieker te kunnen bieden.

Aeron Remasterd Bureaustoel 2019 Herman Miller
Herman Miller Aeron Bureaustoel

En veel heb ik inderdaad, zo’n 23 jaar later in de loods van IDEO in Berkel en Rodenrijs, vlakbij Rotterdam. Van de LC4 Chaise Longue van Le Corbusier, tot La Chaise van Charles en Ray Eames en de ergonomische Aeron-stoelen van Bill Stumpf en Don Chadwick. De Eames bureaustoelen zijn nog altijd geliefd en gewild. Het ontwerp is niet alleen ijzersterk, dat zijn de stoelen ook.

CH07 Lounge Chair van Carl Hansen
Photo van carlhansen.com

Mijn zoektocht naar oerdegelijk en vernieuwend, maar betaalbaar design gaat door. Hoog op mijn verlanglijstje de Wooden Chair van Marc Newson en de CH07 Lounge Chair van Carl Hansen.

WoodChair-marc-newson
Photo van Marc Newson

Wanneer die bij IDEO verkrijgbaar zijn, bent u de eerste die het hoort.

Gerelateerde Artikelen

De Meest Iconische Design Bureaustoelen
Bureaustoelen

De Meest Iconische Design Bureaustoelen

Sinds de tijd waarin de eerste bureaustoelen het levenslicht zagen – Charles Darwin bevestigde in 1840 wielen onder zijn stoel om zich makkelijker door zijn

Onze website maakt gebruik van cookies om u de beste webervaring te garanderen.