De Meest Iconische Design Bureaustoelen

Sinds de tijd waarin de eerste bureaustoelen het levenslicht zagen – Charles Darwin bevestigde in 1840 wielen onder zijn stoel om zich makkelijker door zijn kamer te kunnen bewegen –  zijn we ons werk massaal zittend achter bureaus gaan verrichten.

Als je dan toch een groot deel van de dag moet zitten, laat het dan op een functioneel en comfortabel kunststukje zijn. Van een stoel die prestige en status uitstraalt, tot een exemplaar met een rug als die van een smartphone; dit zijn de beeldbepalende ontwerpen van bekende designers van de afgelopen zestig jaar.

Top 6 de meest iconische design bureaustoelen:

Aeron Bureaustoel

Aeron Remasterd Bureaustoel 2019 Herman Miller

Ontwerpers: Bill Stumpf & Don Chadwick | Fabrikant: Herman Miller

Comfort, innovatie en design komen samen in de Herman Miller Aeron bureaustoel. Ontworpen in 1992 door Bill Stumpf en Don Chadwick was deze revolutionaire bureaustoel anders dan de wereld ooit had gezien.

Gedreven door het idee om een ergonomische en gezondheidsvriendelijke stoel te ontwerpen, maakten Stumpf en Chadwick als eersten gebruik van ventilerende netbespanning in plaats van schuim, stof of leer wat tot dan toe standaard was. De Aeron veranderde de perceptie van wat een bureaustoel zou kunnen zijn en werd een blijvende hit in het land van origine. ‘America’s best selling chair’ is inmiddels ook in Europa bekend en alom geprezen.

Het hoge comfort van de stoel is mede te danken aan het feit dat de Aeron op allerlei manieren is aan te passen aan het lichaam en doordat de stoel ‘meebeweegt’ met de persoon die erop zit. De stoel is in drie maten te verkrijgen: A (small), B (medium) en C (large), waardoor het ontwerp de perfecte pasvorm heeft voor elke gebruiker.

Op basis van vernieuwde kennis, vooruitgang in materialen, productie en technologie heeft Herman Miller in 2017 een geremasterde versie van de Aeron op de markt gebracht.

Eames EA 117 en 119

Ontwerpers: Charles & Ray Eames | Fabrikant: Herman Miller & Vitra

Het is het schijnbaar eenvoudige, elegante en tijdloze ontwerp dat de EA-bureaustoelen van Charles en Ray Eamesbijzonder en geliefd maakt.

De mooie ontwerpen van de Eames-producten doen niet vermoeden dat design nooit het belangrijkste element voor het echtpaar is geweest. Zij hebben functionaliteit van hun ontwerpen altijd voorop gesteld. Dit merk je meteen als je gaat zitten op de EA 117 of EA119, de twee bureaustoelen uit de Eames Aluminium serie.

Het frame van een Eames-bureaustoel is zo gemaakt dat de zitting er als het ware in hangt en kan vormen naar het lichaam zonder dat die gaat uithangen. De stoel is niet alleen precies stevig genoeg, maar past door het sierlijke ontwerp ook nog eens in elk interieur en op elke werkplek.

De stoel kan in veel variaties, materialen en kleuren gemaakt worden. De zitting kan van stof, leer of netweave zijn. Hij is verkrijgbaar met en zonder kanteloptie, wielen, draai-optie, hoge en lage rugleuning. 

De Eames Aluminium serie is in 1958 in productie genomen door Herman Miller. Sinds 1986 worden de Eames meubels voor de Europese markt (en die van het Midden-Oosten) gemaakt door Vitra

Pollock Executive Chair

Pollock Executive Chair
Photo van Knoll

Ontwerper: Charles Pollock | Fabrikant: Knoll

‘Een stoel, het is net een sculptuur’, schreef ontwerper Charles Pollock ooit in een biografische schets. Hij ontwierp in zijn hele carrière slechts een paar stoelen, maar hetgeen hij heeft ontworpen is overwogen en gedetailleerd. 

De luxueuze Pollock Executive Chair – vaak  gewoon de Pollock-stoel genoemd – werd in 1963 voor het eerst uitgebracht en is onderdeel van de prestigieuze Knoll-collectie. Knoll International is o.a. ook de fabrikant van de Asymmetric Chaise van Bartoia.

Kenmerkend voor de Pollock-stoel is de aluminium band aan de buitenzijde van de stoel in combinatie met leer en een kunststof schaal. De band is functioneel; hij houdt de stoel bij elkaar, beschermt hem, en is belangrijk onderdeel van het design. De stoel is tijdloos, comfortabel en heeft een bijzonder weelderige, stoere uitstraling.

In 2015 heeft de bureaustoel, nadat Pollock in 2013 (50 jaar na de introductie van de stoel) overleed, een comeback gemaakt. De Pollock Executive Chair is tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art, het Smithsonian Institution en het Louvre.

Hille Supporto Bureaustoel

Hille Supporto Bureaustoel
Photo van supporto.co.uk

Ontwerper: Fred Scott | Fabrikant: Hille internationaal / Zoeftig Limited

De System Supporto Task Chair werd in 1976 ontworpen door Engelsman Frederick Scott en in 1979 gelanceerd. 

De stoel met het tijdloze en inspirerende design kreeg meteen nationale en internationale bekendheid en won de Design Award van de Design Council. De Supporto is niet alleen opgenomen in de permanente collectie van het Victoria & Albert Museum in London, maar staat ook in de kantoren van Apple. Dit laatste misschien wel niet alleen vanwege het zitcomfort maar ook omdat de rugzijde, gemaakt van gegoten aluminium, iets weg heeft van een smartphone.

Voor het ontwerp van de Supporto deed Fred Scott gedetailleerde ergonomische studies naar hoe mensen daadwerkelijk zitten als zij aan het werk zijn. Het leverde hem een groot inzicht in de behoeften van de zittende mens op; inzicht dat een grote invloed heeft gehad op kantoormeubilair zoals we dat nu kennen.

Gemaakt in opdracht van kantoormeubelfabrikant Hille moest zijn stoel bovendien eenvoudig in gebruik en gemakkelijk schoon te maken zijn, en een lange levensduur hebben. Hille is overigens voornamelijk bekend om de stapelbare Polyside van Robin Day waarvan er naar schatting 14 miljoen zijn verkocht en er jaarlijks nog 500.000 stuks ‘over de toonbank gaan’. De Supporto wordt tegenwoordig gemaakt door Zoeftig Limited, een fabrikant van o.a. banken voor luchthaventerminals.

Oxford Bureaustoel

Photo van fritzhansen.com

Ontwerper: Arne Jacobsen | Fabrikant: Fritz Hansen

Arne Jacobsen ontwierp de Oxford-stoel voor de professoren aan het St. Catherine’s College in Oxford in 1965. De extra lange rug van de stoel staat symbool voor prestige en status. Later ontwikkelde Arne Jacobsen diverse varianten op de ‘professorstoel’, wat leidde tot de huidige Oxford-serie. Maar de meest iconische blijft de stoel met de hoge rug en zonder armleggers.

Herkenbaar is de minimalistische Deense stijl waar Arne Jacobsen bekend om staat. Het ontwerp van de Oxford-stoel is eenvoudig, elegant en functioneel zoals de Egg Chair en de serie ‘7’ stoelen die eveneens door Arne Jacobsen ontworpen zijn. Het moderne en elegante uiterlijk van het design maakt de stoel geschikt voor grote publieke ruimtes maar ook voor huiskamers.

De Oxford stoel wordt geproduceerd door de Deense fabrikant Fritz Hansen die veel samenwerkingen heeft met bekende Deense ontwerpers o.a. met Poul Kjaerholm bekend van de PK stoelen en de tafel PK61

DePadova Silver 

Ontwerper: Vico Magistretti | Fabrikant: DePadova

De Italiaanse ontwerper en architect Vico Magistretti heeft zijn ontwerp van de De Padova Silver gebaseerd op de proporties van de legendarische Thonet-stoel. De De Padova Silver wordt uitgevoerd in polypropyleen en aluminium waardoor de stoel niet alleen heel licht en resistent is, maar ook een industrieel en modern uiterlijk heeft.

De De Padova Silver bureaustoel is onderdeel van een serie stoelen en o.a. te verkrijgen als stapelbare stoel en zelfs als kruk. De De Padova Silver-serie is ontworpen in 1989 en was eigenlijk meteen al een designklassieker. 

Vijf jaar later, in 1994, ontwierp Vico Magistretti de Serbelloni, qua vorm en proporties vergelijkbaar met de Silver, maar luxueuzer uitgevoerd met leer en stof. Herkenbaar is de hoge vijfspaakse draaivoet.

Gerelateerde Artikelen

De Meest Iconische Design Bureaustoelen
Bureaustoelen

De Meest Iconische Design Bureaustoelen

Sinds de tijd waarin de eerste bureaustoelen het levenslicht zagen – Charles Darwin bevestigde in 1840 wielen onder zijn stoel om zich makkelijker door zijn

Onze website maakt gebruik van cookies om u de beste webervaring te garanderen.